Bovag reparatiegarantie

Klantvriendelijk

Altijd dichtbij!

Scherp geprijsd

Kwaliteit

Vervangend vervoer

een omweg waard

Distributieriem vervangen?

Is uw distributieriem aan vervanging toe?

Tijdige vervanging van de distributieriem bij JAMES Autoservice Nieuwenhuijsen Rijswijk voorkomt een kostbare reparatie

Het vervangen van een distributieriem wordt door automobilisten soms als kostbaar ervaren. Voor sommige auto’s, afhankelijk van de complexiteit van het motorblok, is dit misschien zo, maar niet vervangen is geen optie. Eenvoudig gezegd drijft de riem diverse onderdelen aan die er samen voor zorgen dat de motor perfect in balans draait. ‘Verloopt’ deze getande riem over zijn tandwielen, of breekt de riem, dan zijn de gevolgen niet te overzien. In het ergste geval is de motor helemaal defect en dat betekent pas echt een kostbare reparatie. Bij JAMES Autoservice Nieuwenhuijsen in Rijswijk en in de Regio Den Haag bent u verzekerd van het tijdig en vakkundig vervangen van de distributieriem voor een vriendelijke prijs.

Wat doet een distributieriem?

De getande distributieriem loopt over diverse ‘vlakke’ tandwielen op het motorblok en wordt op spanning gehouden door spanrollen. Bij montage van de riem moeten alle draaiende delen van de motor waarover de riem draait in exact de juiste positie staan. ‘Op tijd’ heet dat in vaktermen. Hierdoor gaan de kleppen precies op het juiste moment open en dicht bij een bepaalde stand van de zuigers. Dit gebeurt ook exact in de juiste verhouding tot de brandstofinspuiting en ontsteking van de bougievonk (bij een benzinemotor).

Sommige motoren hebben geen distributieriem maar een distributieketting. Die zit samen met kettingspanners binnen in het motorblok en wordt gesmeerd door de motorolie. De riem zit doorgaans aan de voorkant van het motorblok en wordt droog gemonteerd.

 Remplacer la courroie de distribution

Er zijn ook distributieriemen die nat in de olie zijn gemonteerd. Bij de Peugeot, Citroen en Mini motoren zien we dat steeds vaker terugkomen. Ook deze riemen dienen op tijd vervangen te worden.

Waarom zijn de kosten relatief hoog?

De kosten van het vervangen van een distributieriem verschillen enorm per merk auto en type motor. Algemeen kunnen we stellen: hoe complexer en hoe groter de motor, hoe kostbaarder de onderdelen en hoe langer de reparatie duurt. Gelukkig hoeft een distributieriem niet heel vaak te worden vervangen.

Wanneer een distributieriem vervangen moet worden verschilt weer per automerk en type motor, maar intervallen van 80.000 tot 180.000 km zijn heel gewoon. Niet alleen de gereden km ’s zijn van belang ook het aantal jaren dat een riem gemonteerd is op een motor is vaak als vervangingsinterval gegeven. Bijvoorbeeld: om de 5 jaar of om de 10 jaar een distributieriem vervangen. De riemen verteren en verliezen sterkte na een aantal jaar.

De distributieriem is dus iets heel anders dan de veel eenvoudiger V-riem, die bijvoorbeeld de dynamo of waterpomp aandrijft. Onze automonteurs zijn thuis in alle automerken en modellen en adviseren u graag over het controleren en/of vervangen van uw distributieriem.

Laat uw distributieriem tijdig vervangen! JAMES Autoservice Nieuwenhuijsen is uw specialist voor het vervangen van uw distributieriem of distributieketting. Woont u in Rijswijk, Den Haag, Delft, Nootdorp, Voorburg, Leidschendam, Wateringen dan zijn wij voor u binnen 15 minuten bereikbaar.

Maak een afspraak en ervaar onze service zelf!